20 lat branży biogazowej w Polsce. Eksperci podsumowują rozwój sektora i wyznaczają priorytety na najbliższe lata
Polska branża biogazowa obchodzi 20-lecie istnienia. To właśnie dwie dekady temu, w 2005 roku, Goodvalley zbudowało pierwszą biogazownię w kraju.

Obecnie w Polsce funkcjonuje ponad 440 biogazowni1, z czego 185 to biogazownie rolnicze2. Mimo wzrostu liczby instalacji, Polska wykorzystuje zaledwie ułamek swojego potencjału. O dotychczasowych doświadczenia sektora biogazowego i jego perspektywach dyskutowali eksperci podczas konferencji „20 lat polskiego biogazu” zorganizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego i Biometanowego oraz Goodvalley Polska.
Eksperci wskazują, że potencjał biogazowy Polski jest bardzo duży i wciąż niezagospodarowany. 150 milionów ton bioodpadów pochodzących rocznie z rolnictwa, hodowli i przemysłu rolno-spożywczego pozwala bowiem na wytworzenie w Polsce blisko 5 mld metrów sześciennych biometanu, ponad jedną czwartą krajowego zużycia gazu3. Nie bez znaczenia są także kwestie związane ze wsparciem bezpieczeństwa energetycznego, biogaz to bowiem energia elektryczna niezależna od warunków atmosferycznych oraz geopolitycznych.
– Biogazownie rolnicze, jako inwestycje OZE, najlepiej wpisują się w potrzeby sektora rolnego i przetwórstwa żywności, co potwierdza swoją działalnością firma Goodvalley. Dlatego resort rolnictwa na przestrzeni ostatnich 20 lat konsekwentnie wdrażał przyjęte "Kierunki rozwoju biogazowni rolniczych w Polsce w latach 2010-2020", aby stworzyć optymalne warunki rozwoju całej branży biogazu rolniczego. (..) Przez ostatnie 20 lat swojej działalności Goodvalley udowodniło, że produkcja żywności w Polsce jest prowadzona w sposób zrównoważony, zapewniający najwyższą jakość. Swoim przykładem pokazało, jak ważne jest tworzenie miejsc pracy na obszarach wiejskich i budowanie społecznej odpowiedzialności biznesu – przekazał w liście przygotowanym na okoliczność 20 lat biogazu w Polsce Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dr Czesław Siekierski.
Biogaz podstawą bezpieczeństwa energetycznego
Biogazownie wspierają cele dekarbonizacyjne, m.in. poprzez redukcję emisji metanu i dwutlenku węgla, aktywizują gospodarczo obszary wiejskie i przeciwdziałają odpływowi ludności oraz realizują model gospodarki obiegu zamkniętego poprzez wykorzystanie odpadów jako surowców. Co ważne, przynoszą oszczędności finansowe, zapewniają niższe koszty energii dla mieszkańców, instytucji publicznych i przedsiębiorstw oraz dodatkowe dochody dla rolników, czym skutkuje sprzedaż biomasy rolniczej i produktów ubocznych. Biogazownie przekładają się także na wpływy do budżetów gmin – podatki od nieruchomości i opłaty lokalne. Obecnie w Polsce działają 442 biogazownie4, z czego 1855 to biogazownie rolnicze. Wykorzystanie odpadów z produkcji rolnej jest korzystne dla środowiska i dla samych rolników, biogazownie to tańsza energia i jedno ze źródeł dywersyfikacji dochodów.6
– W kontekście celów dekarbonizacyjnych Unii Europejskiej, rosnących cen energii i potrzeby uniezależnienia się od importu surowców energetycznych, rozwój biogazu staje się nie tylko opcją, ale koniecznością. Polska, wykorzystując swój ogromny potencjał wytwarzania biogazu, mogłaby stać się jednym z liderów europejskiej transformacji energetycznej i uniezależnić się od wschodnich dostaw poprzez gaz z krajowych bioodpadów – mówi Artur Zawisza, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego i Biometanowego.
Polska branża biogazowa ma wizję rozwoju i niezbędne know how, brakującym elementem są natomiast stabilne ramy legislacyjne, które pozwolą na sprawne procedowanie procesów inwestycyjnych oraz wieloletnich zobowiązań w celu sfinansowania projektów7. Drugim wyzwaniem jest konieczność wyjaśniania nieporozumień wokół inwestycji biogazowych, by budować wśród społeczności lokalnych świadomość korzyści z nimi związanymi8.
Goodvalley – podmiot, który wprowadził biogaz do Polski
Goodvalley, pionier biogazu w Polsce, do dziś pozostaje jednym z liderów w tej dziedzinie. Firma prowadzi obecnie 8 biogazowni wytwarzających energię cieplną i elektryczną w kogeneracji. Instalacje te stanowią integralną część modelu biznesowego „od pola do stołu", wykorzystując substraty rolnicze i realizując ideę gospodarki obiegu zamkniętego. Biogazownie Goodvalley wyprodukowały dotychczas łącznie 808 064 MWh zielonej energii, co pozwala firmie pokryć 100% zapotrzebowania na energię elektryczną. Co więcej, jako produkt uboczny powstaje wartościowy nawóz organiczny wzbogacający uprawianą glebę, zamykając w ten sposób obieg materii.
– Kiedy 20 lat temu budowaliśmy pierwszą biogazownię w Polsce, wiedzieliśmy, że to przyszłość energetyki. Dziś, patrząc na nasze 8 instalacji, widzimy, że ta wizja się ziściła. Ale to nie koniec drogi – to dopiero początek. Biogazownie są stabilnym źródłem energii, co w dobie zmian klimatycznych i sytuacji na rynkach energii ma kluczowe znaczenie. Przykład naszej biogazowani w Nacławiu pokazuje, że możemy łączyć korzyści biznesowe z realnym wsparciem dla mieszkańców wsi. To model, który chcemy rozwijać, bo wierzymy, że transformacja energetyczna musi iść w parze z transformacją społeczną – wyjaśnia Anita Bednarek, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w Goodvalley.
Biogazownia Goodvalley w Nacławiu to modelowy przykład, jak instalacja przemysłowa może bezpośrednio służyć lokalnej społeczności. Obiekt ogrzewa 8 bloków mieszkalnych, szkołę i świetlicę, zapewniając mieszkańcom stabilne i tańsze źródło ciepła. To konkretna odpowiedź na wyzwania związane z ubóstwem energetycznym i rosnącymi kosztami ogrzewania.
Komentarze