Partner serwisu
22 marca 2019

Prof. Jan Popczyk: „Mamy dostatecznie dużo zasobów magazynowych u siebie i w otoczeniu”

Kategoria: XVII Konferencja Efektywne Zarządzanie Energią w Przemyśle. Odbiorcy na Rynku Energii

W dyskusji nawiązano również do wystąpienia profesora podczas porannej prelekcji, zatytułowanej „Strategiczna rola przemysłu w kryzysowej transformacji rynku energii elektrycznej”, w której pokazany został „korytarz” urbanistyczno-infrastrukturalny, który na północy rozpoczyna się elektrownią szczytowo-pompową Żarnowiec i kończy na południu (w granicach Polski) na elektrowni szczytowo-pompowej Porąbka.

–Dziś mamy dostatecznie dużo zasobów magazynowych, żeby zmierzyć się z problemem offshorowych źródeł energii. Potrzeba jednak odważnej decyzji i woli politycznej – dokończył myśl profesor.

Profesor Popczyk odniósł się także do problemu inwestycji w sieci.

–Przewija się w dyskusji problem sieci i inwestycji w te sieci. Pilnujmy, by nie budować sieci, których okres zwrotu nakładu przekracza 20 lat. Dziś mamy sytuację taką, że inwestowanie w sieć jest w Polsce ciągle obowiązującą doktryną, pomimo tego, że sieć może być z powodzeniem zastępowana przez źródła lokalne.

Profesor dodał, że wykorzystanie sieci średniego i niskiego napięcia – kluczowych z punktu widzenia dalszego rozwoju – jest na poziomie kilku procent, oraz wyjaśnił, co to oznacza w praktyce. Zauważył, że operatorzy powinni przed inwestycjami sprawdzić i porównać czy źródło lokalne nie jest tańsze, oraz zaznaczył, że w owe źródło inwestował będzie prosument. Tu również wskazał wielką rolę decyzji politycznych.

Wypowiedzi pochodzą z debaty „Ceny energii elektrycznej – wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstwa”, która odbyła się w Hotelu Szafran w Czeladzi pierwszego dnia XVII Konferencji Naukowo-Technicznej Efektywne Zarządzanie Energią w Przemyśle 2019, zorganizowanej przez BMP.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ